Zárcsere, zárszerviz, zárszerelés – Mi a különbség?


zárcsere-1025 non-stopSokan felteszik magunknak a kérdést amikor problémájuk van a záraikkal, beszorul a zár, beletörik  a zárba  kulcs, szorul az ajtó – szakembert keresnek. Záras szakember keresés közben sok zárcserével kapcsolatos hirdetéssel találkoznak. Zárcsere legyen?

Zárszerelőt hívjak?  Zárszervizt ? Nem is tudom mit jelentenek ezek a kifejezések igazából! Zárcsere helyett, lehet elég lenne egy zárszerviz is! De kit hívjak fel? Zárszerelőt aki lakatos is? Zárszervizes szakembert, aki zárakat cserél?  Nehéz a döntés ebben a fontos ügyben.

 

Tisztázzuk akkor ezeket a fogalmakat!

Zárcsere:  Minden zárral foglakozó szakember zárat is tud cserélni. Zárcsere akkor történik ha sérült a zár, nem kehet javítani, esetleg olyan gyenge biztonsági fokozatú aminek cseréjét javasolja  a záras szakember.

Zárszerviz: Zár meg javítása. Általában a zárcserével foglakozó lakatos szakember végzi. Ha a zár még menthető, mechanikailag még nem sérült, hosszú távra javítható, biztonságosan használható akkor szervizeljük a zárakat.

Zárszerelés:  A zárszerelés a zárszerviz szinonímája. Gyakorlatilag a zárcserével foglalkozó szakember megszervizeli a zárat, ha még hosszú ideig biztonságosan használható.